Za 43000 penzionera manja primanja za oko 200 KM

Bez autora
Oct 23 2011

Za približno 43000 penzionera u Republici Srpskoj bit će smanjenja mjesečna primanja za 100 do 200 KM, jer će im aktuelna vlast usvajanjem novih zakona ukinuti stečena prava po osnovu boračkog statusa, upozorili su danas predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS). Vlast SNSD-a politikanski i socijalno neodgovorno je pristupila rješavanju pitanja boračkih kategorija u RS-, a ta problematika mnogo bolje je riješena u zemljama okruženja nego što je slučaj u RS-u. Vlast SNSD-a koja dolazi 2006. donosi izmjene boračkog zakona tokom 2007. i 2008., kada se za potrebe izbora i u želji pridobijanja boračke populacije proširuje obim prava i povećavaju invalidnine, uz povećanje budžetskog okvira za 37 miliona KM. Istovremeno se u oblasti PIO kroz izmjene zakona daju dodatne benificije boračkim kategorijama, što za posljedicu ima izdvajanje preko 100 miliona KM Fondu PIO za finansiranje dodatnih prava.

Za 43000 penzionera manja primanja za oko 200 KMZa približno 43000 penzionera u Republici Srpskoj bit će smanjenja mjesečna primanja za 100 do 200 KM, jer će im aktuelna vlast usvajanjem novih zakona ukinuti stečena prava po osnovu boračkog statusa, upozorili su danas predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS).

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan je na pres-konferenicji kazao da je vlast SNSD-a "politikanski i socijalno neodgovorno pristupila rješavanju pitanja boračkih kategorija u RS-", ukazujući da je ta problematika mnogo bolje riješena u zemljama okruženja nego što je slučaj u RS-u.

"Vlast SNSD-a koja dolazi 2006. donosi izmjene boračkog zakona tokom 2007. i 2008., kada se za potrebe izbora i u želji pridobijanja boračke populacije proširuje obim prava i povećavaju invalidnine, uz povećanje budžetskog okvira za 37 miliona KM. Istovremeno se u oblasti PIO kroz izmjene zakona daju dodatne benificije boračkim kategorijama, što za posljedicu ima izdvajanje preko 100 miliona KM Fondu PIO za finansiranje dodatnih prava", konstatirao je Ćuzulan.

Međutim, već 2008. počinju prvi veći problemi s punjenjem fondova i isplatom naknade za budžetske korisnike, a taj deficit se od tada, kaže, uglavnom pokriva stalnim povećanjem trenda vanjskog zaduživanja.

Među preuzetih obavezama RS prema međunarodnim finansijskim institucijama u pogledu smanjenja javne potrošnje, Vlada RS-a ima i obavezu da razdvoji prava na penziju po osnovu rada, od prava na penziju po osnovu drugih benificija.

"To će za posljedicu imati gubitak benificija u sistemu PIO RS-a", dodao je Ćuzulan predstavljajući SDS-u analizu stanja u oblasti boračkih prava u RS-u.

Član Glavnog odbora SDS-a Borislav Bojić ukazao je da je aktuelna vlast u potpunosti odgovorna za stanje u kojem se nalazi RS i položaj boračkih kategorija.

"Boračka organizacija ne smije biti servis ili isturena ruka aktuelne vlasti, niti biti dovedena u poziciju da od vlasti brani ono što je već stečeno", dodao je on.

Bojić ukazuje da je aktuelna vlast nedomaćinski potrošila sredstva od prodaje "Telekoma", a da stvarno nije pokrenula ekonomiju RS.

"Istovremeno, nije pokazan nijedan rezultat u borbi protiv kriminala i korupcije, iako je to svojevremeno gromoglasno najavljivalo preko Specijalnog tužilaštva u borbi protiv privrednog kriminala. Tako je propušteno da se više novca nađe u budžetu, a manje u džepovima tajkuna. Isto je stanje i s revizijom privatizacije kada su bila velika očekivanja, a rezultati nikakvi. Komisija je potrošila velike pare. Nije prihvaćen ni prijedlog SDS-a da se donese zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Nasuprot tome se ulazi u nova zaduženja i provode mjere štednje na borcima, što je neprihvatljivo za SDS", rekao je Bojić.

I potpredsjednica Snježana Božić naglasila je da dva ključna zakona, zakon o borcima i zakon o PIO moraju ići paraleno, a na čemu insistiraju i predstavnici boračke populacije, ali i dodala da se već sada vidi da se to ne poštuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik